Kastamonu Üniversitesi | Geleceğini İnşa Edeceğin Üniversite

Pedagojik Formasyon Eğitimi Başvuruları Hakkında

1. 29.12.2022 tarihli Yükseköğretim Genel Kurulu toplantısında öğretmen yetiştiren fakülteler dışında formasyon eğitimi alınabilen alanlarda örgün eğitimine devam eden öğrencilere eğitim-öğretim süresi içinde pedagojik formasyon eğitimi verilmesine karar verilmiştir. Pedagojik Formasyon Eğitimi hakkındaki YÖK’ün yazısı için tıklayınız. (YÖK'ün Pedagoji̇k Formasyona yöneli̇k bi̇lgi̇lendi̇rme duyurusu için tıklayınız.)

2. Pedagojik Formasyon Eğitimi dersleri, formasyon eğitimi alabilecek örgün öğretim programlarındaki öğrenciler için üçüncü yarıyıldan itibaren başlayacaktır. Pedagojik Formasyon eğitimi, Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümü tarafından yürütülecektir. Pedagojik Formasyon Eğitimine katılım zorunlu değildir.

3. Pedagojik Formasyon Eğitimi alınabilecek programlar için (MEB Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı’nın 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı kararı) tıklayınız.

4. Başvurular 10.02.2023 Cuma günü mesai bitimine kadar tamamlanmak zorundadır, başvuru yapmayan öğrenciler talep etmemiş sayılacaktır. 

Pedagojik Formasyon Eğitimine başvurular, belirtilen tarihe kadar fakültemizin e-posta adresine (Bu e-Posta adresi istenmeyen posta engelleyicileri tarafından korunuyor. Görüntülemek için JavaScript etkinleştirilmelidir.) elektronik ortamda veya şahsen dilekçe ile kabul edilecektir. Dilekçe ile müracaatta bulunulmadığı taktirde formasyon derslerini alamayacaklardır.

Ara sınıflar dilekçe örneği için tıklayınız.

4. Sınıflar dilekçe örneği için tıklayınız. 

Lütfen Durumunuza uygun dilekçe ile başvuru da bulununuz.

5. Bahar döneminde başlatılacak pedagojik formasyon eğitimi (Mezun durumdaki Öğrenciler için), 2023–2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılı sonunda tamamlanacaktır. Bu kapsamda eğitimin zamanında tamamlanabilmesi için yaz öğretimi uygulamasının da yapılması planlanmaktadır.

 

6. 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz döneminden itibaren, üçüncü yarıyılında bulunacak öğrenciler, Pedagojik Formasyon Eğitimi almak istedikleri takdirde, üçüncü yarıyılın başında başvuru yapmak zorundadırlar. FORMASYON BAŞVURUSU YAPAN ÖĞRENCİLER AŞAĞIDAKİ TABLODA BELİRTİLEN FORMASYON DERSLERİNİ TAMAMLAMADAN PEDAGOJİK FORMASYON ALMIŞ SAYILMAYACAKLARDIR.


Pedagojik Formasyon Eğitiminde alınacak dersler:

DERSİN ADI  T U K AKTS 
PDF 101-Eğitime Giriş  3 0 3 4
PDF 102-Öğretim İlke ve Yöntemleri  3 0 3 4
PDF 103-Sınıf Yönetimi  2 0 2 3
PDF 104-Özel Öğretim Yöntemleri  3 0 3 4
PDF 105-Rehberlik ve Özel Eğitim  3 0 3 4
PDF 106-Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme  3 0 3 4
PDF 107-Eğitim Psikolojisi  3 0 3 4
PDF 108-Öğretim Teknolojileri  2 0 2 3
PDF 109-Öğretmenlik Uygulaması  1 8 5 10
GENEL TOPLAM  23 8 27 40

 

7. Pedagojik Formasyon Eğitimi kapsamında 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılı itibarıyla dördüncü, altıncı ve sekizinci yarıyıl öğrencileri aşağıdaki dersleri alacaklardır:

Dersler

Teorik

Uygulama

Kredi

AKTS

PFE 101 – Eğitime Giriş

3

0

3

4

PFE 102 – Öğretim İlke ve Yöntemleri

3

0

3

4

PFE 105 – Rehberlik ve Özel Eğitim

2

0

2

3

PFE 104– Özel Öğretim Yöntemleri

3

0

3

4

TOPLAM

11

0

11

15

 

8. Bahar dönemindeki eğitim, yüzyüze ve çevrim içi (on-line) olarak verilecek 4 teorik dersten oluşacaktır. Kalan diğer formasyon dersleri ile öğretmenlik uygulaması; yaz okulu ve 2023 – 2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz dönemi sonuna kadar devam edecektir.

9. 2022-2023 Eğitim ve öğretim dönemine mahsus olmak üzere;

a. Formasyon eğitimi alınabilen alanlardaki fakültelerde kayıtlı son sınıf mezuniyet aşamasındaki öğrencilerin, belirlenen dersleri bahar döneminde seçmeli olarak almaya başlamaları kaydıyla BAHAR DÖNEMİNDE, YAZ ÖĞRETİMİNDE VEYA ÖĞRETMENLİK UYGULAMASI DA DÂHİL DERSLERİNİ 2023-2024 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILINDA alabileceklerdir.

b. Son sınıf öğrencisi olup bahar döneminde pedagojik formasyon derslerini seçmeli ders olarak alanlardan kayıtlı olduğu programın mezuniyet için gerekli tüm şartlarını yerine getiren ve kayıtlı olduğu programdan mezuniyet işlemlerinin tamamlanarak diplomasını almak isteyen öğrenciler mezuniyet işlemleri yapılarak diplomalarını alabilecekler, kayıtlı olduğu programın mezuniyet için gerekli tüm şartlarını yerine getiren ancak (a) fıkrası uyarınca formasyon eğitimi kapsamında seçmeli ders almaya devam etmek istediğini yazılı olarak bildiren öğrenciler ise, öğrenimlerine 2023-2024 eğitim-öğretim yılı bahar dönemine kadar devam edebileceklerdir.

c. Son sınıf öğrencilerinden lisans öğrenimi sırasında pedagojik formasyon derslerini bahar döneminde almış ve (b) fıkrası uyarınca lisans programından mezun olmuş olanların talep etmeleri halinde Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına kayıtlarının yapılarak almaları gereken diğer dersleri yaz öğretiminde veya öğretmenlik uygulaması da dahil derslerini 2023-2024 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında alabilmeleri, bu durumda olup söz konusu sertifika programına kayıt olanların Mezunlar İçin Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifika Programına İlişkin Çerçeve Usul ve Esaslar'ın 11. maddesinde yer alan sertifika öğrenim ücretini, sertifika programında alacakları dersler ve öğretmenlik uygulaması dikkate alınarak ödemeleri gerekmektedir.

10.Pedagojik formasyon eğitiminden alınan dersler öğrencinin transkriptine yansıyacak ve AGNO’suna etki edecektir. Pedagojik formasyon eğitimine başlayan ancak eğitimini tamamlamadan (mezun olup diplomasını talep edenler, formasyon eğitiminden vazgeçenler) ayrılan öğrencilerin aldıkları dersler transkriptlerinde görünecektir. 2022-2023 Eğitim-Öğretim Yılı Bahar döneminde Formasyon Eğitimi dersi alıp mezun olan öğrenciler Formasyon Eğitimini tamamlamaları için gereken diğer dersleri Formasyon Sertifika Programı Eğitimi ile tamamlayacaklardır.